Black November is here - up to 50% off selected liveaboards00days00hrs00mins00secsSee the offers →

Zes feiten die je waarschijnlijk niet wist over dolfijnen

Iedereen kent dolfijnen, toch? Dan zullen deze zes feiten die je nog niet wist over dolfijnen je verrassen.

Bob, dit is John

Elke dolfijn heeft zijn eigen naam! Om precies te zijn: elke dolfijn heeft zijn eigen fluittoon die uniek is voor elk individu. Dolfijnen gebruiken ze om met elkaar te communiceren en elkaar te herkennen. In het eerste levensjaar van een dolfijn worden deze kenmerkende dolfijnenfluittonen ontwikkeld en blijven hun hele leven hetzelfde. Vrouwtjesdolfijnen leren hun kalfjes hun fluittoon misschien zelfs al voordat ze geboren zijn

Duiken met dolfijnen bij Tubbataha - Filipijnen
Zeg hallo tegen Johnny! Dolfijnen zwemmen langs een rif in Tubbataha, Filipijnen

Kopiëren en plakken

Dolfijnen staan ook bekend om hun sterke vermogen om vaardigheden te observeren en na te bootsen via sociaal leren. Zo leren ze gereedschap te gebruiken. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld gezien hoe veel dolfijnen tijdens het foerageren hun snuit met sponzen bedekken om zichzelf te beschermen. Dit noemen we 'aangeleerd gedrag'.

Tijd om te slapen

Dolfijnen moeten naar het oppervlak zwemmen om adem te halen. Om te kunnen slapen zonder te verdrinken, slapen dolfijnen niet echt urenlang achter elkaar, maar laten ze meerdere keren per dag 15 tot 20 minuten één hersenhelft rusten! Zo kunnen dolfijnen dag en nacht blijven zwemmen, ademen en uitkijken voor roofdieren.

De vriendengroep

Dolfijnen zijn erg sociaal en brengen graag tijd door met andere dolfijnen. Toch verdelen ze zich in vriendengroepen. Net als wij geven dolfijnen de voorkeur aan het gezelschap van bepaalde maatjes boven dat van anderen.

Duiken met dolfijnen op de Bahama's
Een school dolfijnen op de Bahama's

Vol tanden

Dolfijnen hebben ongeveer 250 tanden. Ze gebruiken ze alleen om prooi te vangen en niet om hun voedsel te kauwen, want ze slikken het meteen in zijn geheel door. De vertering vindt plaats in een van hun magen… Inderdaad, in een van hun magen, want ze hebben meerdere maagkamers. De ene maag verteert, de andere slaat voedsel op voordat het het verteringsproces ingaat.

Dolfijnenbek met tanden
Dolfijnenbek met zijn talrijke tanden - credit: Flickr-gebruiker Ste Elmore San Deigo

Stuitgeboorte

De meeste vrouwtjesdolfijnen dragen hun baby's 9 tot 17 maanden, afhankelijk van de soort. Interessant genoeg worden kalfjes met de staart eerst geboren, in plaats van met het hoofd eerst, zodat ze tijdens de geboorte niet verdrinken. Kalfjes blijven meestal nog ongeveer zeven jaar bij hun moeder na de zoogperiode.

Dus de volgende keer dat je ze tegenkomt, hopen we dat je al deze zes feiten over dolfijnen die je nog niet kende kunt herinneren. Sluit je bij ons aan in de Rode Zee of de Filipijnen om de beste kans te hebben om ze te zien.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Meest populair

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de steeds groeiende Master Liveaboards-familie en wees als eerste op de hoogte van onze speciale aanbiedingen. We houden je ook op de hoogte van het laatste nieuws van over de hele wereld en zorgen voor volop inspiratie voor je duikreizen.

Onze bestemmingen

Gerelateerd

Black November • up to 50% off selected liveaboards00days00hrs00mins00secsSee the Black November offers →

Wil je regelmatig van ons horen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

...en ontvang het laatste nieuws, advies en voordelige aanbiedingen van Master Liveaboards rechtstreeks in je inbox, eerder dan wie dan ook!

Vul hier je gegevens in